Чакаме нови български победи в Лигатата на нациите

Момчетата на Пламен Константинов са готови за нови подвизи
MAX Sport 1 MAX Sport 2

Гледай лигата на нациите по MAX Sport 1

Волейболната Лига на Нациите (ВЛН) е турнирът наследник на Световната лига. Провеждането протича през предварителна групова фаза, която ще включва турнири в пет седмици, в които всеки отбор ще играе общо 15 мача, на принципа всеки срещу всеки. Шестте най-добре представили се национални отбори в общото класиране ще играят на финална шестица. Всяка страна ще бъде домакин на поне един турнир, а четири от тях ще приемат по два.България има честта да е сред тези, които приемат 2 турнира - в зала Арена Армеец в София и в Двореца на културата и спорта във Варна.

Момчетата на Пламен Константинов вече започнаха своите битки в Китай, а първото българско домакинство ще се проведе от 1 до 3 юни в София. Волейболните национали ще се върнат на родна земя от 15 - 17 юни, този път в морската столица Варна, за да посрещнат съперниците си в 4-тия състезателен уикенд.

Най-сериозното изпитание на първото българско домакинство е Русия


България ще има сериозното предимство да играе в два домакински турнира в първото издание на Лигата на нациите, а първата от двете родни спирки е София. В столицата играчите на Пламен Константинов ще имат доста сериозни предизвикателства срещу отбори като Сърбия и Австралия.Но без съмнение най-сериозният съперник е отборът на Русия. И двата състава изповядват силов волейбол, но пълните трибуни на залата може да натежат в полза на българските волейболисти.

Както и да завърши мача с руснаците, ще последва двубои с друг колос в света на волейбола - Полша.Съперничеството на България и Полша на световната волейболна сцена при мъжете е едно от най-големите за родните „лъвове“. Често пренебрежителното отношение и подценяването от страна на „дружината“ е ставало причина за зрелищни успехи на българите.

Ще пречупим ли Франция и Бразилия във Варна


Вторият домакински турнир на България в Лигата на нациите ще бъде във Варна, където един от съперниците ще бъде добре познатият ни отбор на Франция. През 2015 година именно „петлите“ спряха родните национали по пътя към финала на Европейското първенство в София. Техничният и фин стил на французите винаги е бил сериозно предизвикателство за играещия силов волейбол български отбор, но това не означава, че във Варна съперникът не може да бъде пречупен.

В последния си мач във Варна посрещаме олимпийския шампион Бразилия. Южноамериканците бяха сред тези, които гласно протестираха срещу новия формат на турнира и практически непрекъснатите пътувания на дълги разстояния, но дори това не е в състояние да попречи на Бруниньо и компания, когато отборът е край мрежата.

Топ отбори

 • България

  Основна зала: Булстрад Арена, Русе
  Старши треньор: Иван Сеферинов
  Участия в World Grand Prix: 5
  Титли в World Grand Prix: 0
  Място в ранглистата на FIVB: 142

 • Китай

  Основна зала: Национален олимпийски център, Нанкин
  Старши треньор: Ланг Пинг
  Участия в World Grand Prix: 25
  Титли в World Grand Prix: 1
  Място в ранглистата на FIVB: 1

 • Бразилия

  Основна зала: Ginásio Aecim Tocantins, Кулаба
  Старши треньор: Хосе Роберто Гимараеш
  Участия в World Grand Prix: 24
  Титли в World Grand Prix: 11
  Място в ранглистата на FIVB: 4

 • Полша

  Основна зала: КСЗО, Островец Светокръжки
  Старши треньор: Яцек Навроцки
  Участия в World Grand Prix: 14
  Титли в World Grand Prix: 0
  Място в ранглистата на FIVB: : 22

 • САЩ

  Основна зала: различни
  Старши треньор: Карч Кирали
  Участия в World Grand Prix: 24
  Титли в World Grand Prix: 6
  Място в ранглистата на FIVB: 2