Мощен рев на двигатели ни очаква през май

Очакват ни стартове от Moto GP, NASCAR и Раликорс WRX
MAX Sport 1 MAX Sport 2

Надпреварата за един милион долара! Пряко поMAX Sport 1

Надпреварата за един милион долара отново е тук! Дългоочакваното състезание на звездите в NASCAR ще събере група от феноменални майстори на овала, които ще се впуснат в битката за голямата награда на трасето в Шарлът.

През 2018 година NASCAR ще направи шоуто още по-голямо, след като автомобилите ще бъдат с ограничители на мощността. А това означава безброй изпреварвания, критични моменти и абсолютно непредсказуем край до последната секунда.

Най-бързите мотори в ефира на MAX Sport 1


Първото европейско състезание за сезона в Мото Джи Пи по традиция е в испанския град Херес. Андалусия е едно от най-горещите дестинации в календара. Традиционно успешното трасе за Ямаха е благосклонно и към останалите машини в последните години. Ще спечели ли още една победа Марк Маркес? Ще разберем на 6 май!

На 20 май пък се пренасяме на пистата във Франция. През 2017 година тя донесе третата и последна за сезона победа за ездача на Ямаха Маверик Винялес. Испанецът лиши от сензационен успех местният любимец Йоан Зарко, но след това не успя да използва инерцията от спечелването на три от първите пет състезания, за да се пребори за титлата. След пристигането на кервана в Европа и състезанието в Херес, френската Гран при е отлично място за довършване на адаптацията към различните условия в дългата европейска кампания.

Не един, не два... Четири старта от NASCAR през май!


След суперскоростното изпитание в Таладега шампионатът в NASCAR се завръща на 6 май на най-популярния тип трасе – от една миля. Доувър ще даде още една възможност на младата генерация да предизвика ветераните. А те владеят шампионата от самото му начало. С по няколко поредни победи обаче Кайл Буш и Кевин Харвик съвсем не изглеждат готови да отстъпят късче от славата.

Седмица по-късно, на 12 май се пренасяме в Средния Запад на САЩ. Вече седма година Канзас е кръг от календара в NASCAR и с всяко следващо надпреварата печели все по-голям авторитет. През миналата година бъдещият шампион Мартин Труекс-младши триумфира в интригуващото състезание. Тук успехи са жънали и други ветерани, като Кайл Буш, Дени Хемин и Брад Кезловски. Отборът на Джо Гибс е с най-много победи от всички тук – три, а четирите спечелени състезания от Тойота са ненадминати от останалите производители.

Завършваме месеца с Coca-Cola 600 w Шарлът на 28 май.Седмица след атрактивното състезание на звездите в НАСКАР, Шарлът ще приеме и кръг, валиден за шампионата. Това винаги е била добра възможност за тези, останали разочаровани от надпреварата за един милион долара седмица по-рано. Но Шарлът е и трасе, способно да донесе изненади.

WRX: от Белгия до Великобритания


Йохан Кристоферсен започна с победа защитата на титлата си в Световния раликрос шампионат, но финалът на първия кръг в Барселона може да се окаже доста по-важен, отколкото сме подозирали. Ударът между Матиас Екстрьом и Петер Солберг разбуни духовете и насочи сюжета в шампионата към студена война тип Валентино Роси – Марк Маркес. Как ще се развие тя и дали от този конфликт ще се възползва именно шампионът Кристоферсен с още една победа, този път в Белгия?

Няма интересуващ се от моторни спортове човек, който да не запознат с митичния статут на пистата Силвърстоун във Великобритания. Трасето, превърнало се в символ на местния автомобилен и мотоциклетен спорт, е новият дом на британската Гран при в Световния раликрос шампионат, замествайки предишната дестинация Лайдън Хил. А в година, в която шампионатът отбелязва половинвековното си съществуване, присъствието на Силвърстоун в календара има още по-голяма тежест.

Топ пилоти

 • Брад Кеселовски САЩ

  Роден на: 12 февруари 1984
  Шампионат: NASCAR
  Номер: 22
  Класиране през 2016: 12
  Победи: 1 (2012)
  Сайт: www.bradracing.com

 • Мартин Труекс САЩ

  Роден на: 29 юни 1980
  Шампионат: NASCAR
  Номер: 78
  Класиране през 2016: 11
  Победи: няма
  Сайт: www.shopmartintruexjr.com

 • Марк Маркез Испания

  Роден на: 17 февруари 1993
  Шампионат: MotoGP
  Номер: 93
  Класиране през 2016: 1
  Победи: 3 (2013, 2014, 2016)
  Сайт: www.marcmarquez93.com

 • Валентино Роси Италия

  Роден на: 16 февруари 1979
  Шампионат: MotoGP
  Номер: 46
  Класиране през 2016: 2
  Победи: 7 (2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009)
  Сайт: www.valentinorossi.com

 • Андреа Дивицозо Италия

  Роден на: 23 март 1986
  Шампионат: Moto GP
  Номер: 04
  Класиране през 2016: 5
  Победи: 0
  Сайт: www.andreadovizioso.com