A1 Guard

A1 Guard

Телефонната измама има много лица

Какво е А1 Guard?


А1 Guard е безплатно приложение за смартфони и таблети с Android и iOS, както и за А1 стационарни номера.
Приложението се състои от две части – за Управляващ потребител и за Защитен, като Управляващият може да филтрира входящите повиквания на Защитения потребител.


Чрез A1 Guard Управляващият може да създаде списък с телефонни номера на Защитения потребител и да следи дали друг номер не се опитва да се свърже с него. И двамата потребители трябва да имат инсталирано мобилното приложение A1 Guard. Услугата може да работи и без инсталиране на приложение на Защитения потребител като този подход е приложим за абонати на А1 и позволява защитаването включително на А1 стационарни номера. А1 Guard работи с приложение за клиенти на всички мобилни оператори в страната.

Защо създадохме А1 Guard?


Извънредното положение създава нови рискове. Възрастните хора следят с притеснение новините. С оглед на призивите за увеличена социална дистанция, много хора предлагат доброволно услугите си в помощ на възрастните. Има обаче и телефонни измамници, които биха могли да използват този или друг подобен претекст и да се възползват от ситуацията.


Като водещ доставчик на дигитални услуги в България, А1 разработи цялостна програма за дигитална солидарност, свързана със здравната ситуация в страната. Тя насърчава хората да останат по домовете, като им предоставя възможностите на технологиите и им осигурява превенция от някои от най-често срещаните заплахи тези дни. Като част от нея А1 разработи безплатно технологично решение за превенция, с което да помогне на потенциалните жертви на телефонни измами.Виж всичко за A1 Guard

Можеш да защитиш себе си и своите близки и като свалиш безплатното приложение A1 Guard

A1 Guard

Проблемът

A1 Guard

  • Всеки четвърти познава жертва на опит за телефонна измама

  • През последните 3 години има 3044 телефонни измами

  • Актуалната кризисна обстановка може да бъде използвана от измамниците

Телефонните измами съществуват от години, въпреки усилията на МВР и многобройните успешни акции срещу тях. Пострадалите са най-чувствителната част от членовете на нашето общество — възрастните хора. Жертвите на телефонни измами остават без спестяванията си, което ги лишава от възможност за достойни старини.

Пречката за изкореняването на проблема е, че телефонните измамници непрекъснато сменят версията на историята. Те следят информационните кампании, които органите на реда провеждат в медиите, и адаптират своите сценарии, за да звучат правдоподобно. Съществува реален риск, в настоящата здравна криза в страната, те да се представят за полицейски или държавни служители, както и доброволци от групи за подкрепа в помощ на възрастни хора.

Източник: Kantar TNS, национално представително проучване, март 2019Приложението

А1 Guard е безплатно приложение, което може да попречи на измамниците да се свържат с потенциалната жертва, като ограничава входящите обаждания.
Приложението:  • е безплатно и няма значение на коя телекомуникационна компания си абонат;  • работи на принципа на създаване на списък с позволени номера от указателя на Защитения абонат;  • предлага решение за защита на мобилни и стационарни телефони*;  • предлага пълна статистика за обажданията извън списъка към Управляващия абонат, който има административен контрол върху тях.

*За стационарните телефони, мобилни телефони без операционна система и без възможност за инсталиране на приложения, както и смартфони с операционна система iOS са приложими технически ограничения.

A1 Guard Mobile App

Виж как да ползваш А1 Guard

Кой може да използва A1 Guard?

Как да активираш управляващ профил в приложението A1 Guard?

Как да активираш защитен профил в приложението A1 Guard?

Как да активираш защитен профил на A1 Guard на фиксиран телефонен номер?

Как да използваш приложението A1 Guard


С подкрепата на МВР


Нашите партньори

Често задавани въпроси