Полезна информация

Какво трябва да знам преди да пътувам в чужбина?

1. Какво е Международен роуминг?

Услугата Международен роуминг Ви дава възможност да ползвате вашия мобилен номер, когато пътувате в чужбина. Можете да инициирате изходящи повиквания, да приемате входящи обаждания, както и да изпращате и получавате кратки съобщения в мрежите на повече от 520 чуждестранни оператора от над 220 държави, с които А1 има роуминг споразумения. Имате възможност да използвате и мобилен интернет в мрежите на повече от 480 оператора от 210 държави. Цената за минута входящ и изходящ разговор, мобилен интернет, както и за изпращане на кратко съобщение в условията на международен роуминг зависят от условията на избраната от Вас роуминг тарифа.

2. Как да активирам услугата Роуминг?

Всеки клиент на договор към A1 България, при който е налице възможност за ползване на услугата международен роуминг, може да я активира първоначално като:

  • подпише приложение за избор на тарифен план в А1 магазин
  • изпрати SMS на съответния кратък номер за избрания роуминг тарифен план
  • се свърже със Сътрудник обслужване на клиенти на *88.

Пълна информация относно условията на роуминг тарифните планове може да намерите тук.

За клиентите на предплатени планове „Парти“ и „Стандарт“ услугата роуминг е активирана по подразбиране

3. Какви са цените?

Цената за минута входящ и изходящ разговор, за изпращане на кратко съобщение и за мобилен интернет в условията на международен роуминг, се определя от роуминг тарифните планове на А1. Тази цена зависи от зоната, в която попада държавата, съгласно избраната от Вас роуминг тарифа, а за изходящите повиквания - и от направлението им.

Препоръчваме Ви да се запознаете с цените когато планирате пътуване извън България, за да изберете роуминг тарифния план или пакет, който предлага най-добри условия за Вас.

 

4. Лимит за мобилен интернет в роуминг:

За мобилен интернет в роуминг автоматично е активиран лимит от 117 лв. с ДДС. При достигане на посочената сума, достъпът до мобилен интернет в роуминг се преустановява до началото на следващия таксуващ период. Гласовите повиквания и кратките съобщения не се ограничават. 

Ако имате нужда от повече трафик за мобилен интернет в чужбина и сте абонат на договор, можете да премахнете лимита си. Това може да бъде направено по няколко начина:

  • През www.а1.bg или в магазините на А1.
  • Чрез SMS на номер 17832 с произволен текст (краткото съобщение към 17832 е безплатно от България и се таксува според роуминг тарифния план от чужбина).
  • Чрез автоматичното меню при  безплатно (от ЕС) обаждане на номер +35988123 (от роуминг) и 088123 от България.

Ако сте клиент с предплатена карта, можете да премахнете лимита си, като изпратите SMS на 17834 с текст "stop" (краткото съобщение към 17834 е безплатно от България и се таксува според роуминг тарифния план от чужбина). 

Всеки клиент (на договор или с предплатена карта) получава уведомителни SMS-и при достигане на 80% и 100% от лимита за мобилен интернет в роуминг. 

Информация за използваната сума от лимита можете да получите с безплатно обаждане на номер +35988123 (за страните от ЕС).

5. Обслужване на клиенти в чужбина:

  • през www.а1.bg.
  • на номер +35988123, безплатен от страните в ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, в останалите държави тарифирането е според роуминг тарифния план (като обаждане към България).
    • Страни от Европейския съюз:
      • Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Карибски о-ви (Мартиника, Гваделупа, Френска Гвиана), Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швеция.

6. Как да избегна  неволно използване на мобилен интернет в чужбина?


Преди да заминете в чужбина е желателно да промените настройките на Вашето устройство, така че да избегнете възможния нежелан трафик. Бихте могли да изключите мобилните данни от менюто на апарата си.

Ако използвате апарат с операционна система Android, стъпките са следните: Мрежи -> Мобилни мрежи -> Мобилни данни.

В случай че сте избрали английски език на менюто си, стъпките са следните: Network -> Mobile network -> Mobile data.

Ако използвате апарат с операционна система IOS, стъпките са следните: Settings -> Cellular -> Cellular data

7. Как да избегна нежелан роуминг, ако живея в пограничен район?


Ако се намирате в пограничен район на България и желаете да предотвратите неволно регистриране в мрежата на чужд оператор, е необходимо да преминете на "ръчен" режим (manual) и да изберете А1 за Ваша мрежа.

8. Как да се откажа от получаването на автоматичните SMS в роуминг?

Клиентите могат да се откажат от получаване на автоматични SMS-съобщения в роуминг, с изпращане на SMS с произволен текст на номер 17833.

След изпращане на SMS към номер 17833 се получава автоматичен потвърдителен SMS с текст:

„Здравейте, всички информационни роуминг SMS ще бъдат спрени до 2 дни. Ако желаете отново да получавате всички или конкретни SMS, обадете се на *88. А1“