Какво трябва да знаете
преди да пътувате в чужбина?

1. Какво е Международен Роуминг

Услугата Международен роуминг Ви дава възможност да използвате вашия мобилен номер, когато пътувате в чужбина. Можете да инициирате изходящи повиквания, да приемате входящи обаждания, както и да изпращате и получавате SMS в мрежите на повече от 500 чуждестранни оператора от над 210 държави, с които А1 има роуминг споразумения. Имате възможност да използвате и мобилен интернет в мрежите на повече от 430 оператора от 200 държави. Цената за минута входящ и изходящ разговор, за мобилен интернет, както и за изпращане на кратко съобщение в условията на международен роуминг зависят от условията на избраната от Вас роуминг тарифа.

2. Как да активирате услугата Роуминг?

 • Всеки клиент на договор към А1 България може да активира услугата роуминг първоначално като:
   • Подпише приложение за избор на тарифен план в А1 Магазин
   • Изпрати SMS на съответния кратък номер за избрания роуминг тарифен план
   • Се свърже със Сътрудник обслужване на клиенти на *88

  Пълна информация относно условията на роуминг тарифните планове може да намерите тук

3. Какви са цените?


Цената за минута входящ и изходящ разговор, както и за изпращане на кратко съобщение в условията на международен роуминг, се определя от роуминг тарифните планове на А1. Тази цена зависи от зоната, в която попада държавата, съгласно избраната от Вас роуминг тарифа, а за изходящите повиквания - и от направлението им.

Препоръчваме Ви да се запознаете с цените, когато планирате пътуване извън България, за да изберете роуминг тарифния план или пакет, който предлага най-добри условия в държавата, в която пътувате.

4. Лимит за мобилен интернет в роуминг

За мобилен интернет в роуминг автоматично е активиран лимит от 117 лв. с ДДС. При достигане на посочената сума, достъпът до мобилен интернет в роуминг се преустановява до началото на следващия таксуващ период. Гласовите повиквания и кратките съобщения не се ограничават.

Ако имате нужда от повече трафик в чужбина и сте абонат на договор, можете да премахнете лимита си Това може да бъде направено по няколко начина:

 • През www.a1.bg или в магазините на А1.
 • Чрез SMS на номер 17832 с произволен текст (краткото съобщение към 17832 е безплатно от България и се таксува според роуминг тарифния план от чужбина).
 • Чрез автоматичното меню при безплатно (от ЕС) обаждане на номер +35988123 (от роуминг) и 088123 от България.

Всеки клиент (на договор или с предплатена карта) получава уведомителни SMS-и при достигане на 80% и 100% от лимита за мобилен интернет в роуминг.

Информация за използваната сума от лимита можете да получите с безплатно обаждане на номер +35988123 (за страните от ЕС).

 • през www.a1.bg
 • на номер +35988123, безплатен от страните в ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, в останалите държави тарифирането е според роуминг тарифния план.
  • Страни от Европейския съюз и EИО (Европейска икономическа общност):
   • Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Карибски о-ви (Мартиника, Гваделупа, Френска Гвиана), Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швеция.

5. Обслужване на клиенти в чужбина:

 • През сайта www.a1.bg
 • На номер +35988123, безплатен от страните в ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, в останалите държави таксуването е според роуминг тарифния план.
  • Страни от Европейския съюз:
   • Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Карибски о-ви (Мартиника, Гваделупа, Френска Гвиана), Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швеция.

6. Как да избегна неволно използване на мобилен интернет в чужбина?


Преди да заминете в чужбина е желателно да промените настройките на Вашето устройство, така че да избегнете възможния нежелан трафик. Повече информация може да намерите като се свържете със Сътрудник обслужване на клиенти *88 или като посетите магазин на А1.

7. Как да избегна нежелан роуминг, ако живея в пограничен район?

Ако се намирате в пограничен район на България и желаете да предотвратите неволно регистриране в мрежата на чужд оператор, е необходимо да преминете на „ръчен” режим (manual) и да изберете А1 за Ваша мрежа.

8. Как да се откажа от получаването на автоматичните SMS в роуминг?

Клиентите могат да се откажат от получаване на автоматични SMS-съобщения в роуминг, с изпращане на SMS с произволен текст на номер 17833.

След изпращане на SMS към номер 17833 се получава автоматичен потвърдителен SMS с текст:

„Здравейте, всички информационни роуминг SMS ще бъдат спрени до 2 дни. Ако желаете отново да получавате всички или конкретни SMS, обадете се на *88. А1“