HR Новини

обратно

Ученици от професионална гимназия „А. С. Попов“ изкараха своята практика в Мтел


Зрелостници от професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация „А. С. Попов“ изкараха своята практика в Мтел. Инициативата има за цел да подпомогне задължителната училищна практика на завършващите 12 клас ученици. Дейностите на младежите бяха директно свързани с избраната от тях професионална област и целяха освен да осигурят ценен практически опит на учениците, така и да ги насочат в професионалната им ориентация.

Общо 10 дванадесетокласници от „А. С. Попов“ изкараха своята практика в Мтел. Те бяха разделени на две групи, като всяка се състоеше от 5 ученика. Практическите занятия се проведоха през месец април, по половин ден в продължение на две седмици.

Първата група ученици получи практически знания от техническите екипи на Мтел. За целта зрелостниците се учеха от техниците на телекома, които подържат мобилната и фиксираната мрежа на компанията. Те бяха включени и в екипи, които посещават клиенти на Мтел, за да инсталират нови услуги или за да отстранят технически затруднения. По този начин младежите имаха възможност да видят всички аспекти от работата на това звено на телекома.

Втората част от учениците прекара практиката си в „Центъра за рециклиране“ на Мтел, където младежите имаха възможност да видят от първа ръка какво се случва с вече непотребните смартфони и друга техника. Центърът за рециклиране на крайни устройства е собственост на Мтел и е един от най-големите в страната. От началото на 2018 година, центърът се превърна в ONE-HUB за рециклиране на крайни клиентски устройства за A1 Group, част от която е и Мтел. Така в него се получават и рециклират устройства от 7 страни в Европа.

Инициативата е част от стратегията на телекома за привличане на таланти, като подпомага младите хора в кариерната им ориентация и първите им професионални стъпки. В момента се провежда и четиринадесетото издание на стажантската програма на Мтел, която всяка година набира студенти за платен стаж в осем различни направления, включително „Телекомуникации“ и „Информационни технологии“.