HR Новини

обратно

А1 награди бизнес решение в полза на незрящи хора, като част от инициативата на Junior Achievement


Както вече разказахме, и тази година А1 подкрепя форума „Изгряващи звезди“ на Джуниър Ачийвмънт България. Стотици млади хора от цялата страна работиха неуморно през последните 10 месеца в различни екипи, за да могат да представят своите завършени проекти по време на 5-дневния младежки стартъп форум.
 
В периода между 8.06 до 11.06.2020 г. всеки отбор имаше възможност индивидуално да представи своята идея пред журито, част от което бяха и експертите от А1 - Божидар Банчев, Васил Нейчев и Бисер Хаджимарков. Те бяха ангажирани с нелеката задача да изберат най-достойния проект в категорията “Go Digital” измежду шестте най-технологични разработки на ученици от професионални гимназии и студенти от различни университети в страната.
 
По време на четирите дни участниците трябваше да презентират детайлно своята фирма, идеята на продукта, логото, начина на реализиране, технологиите които са използвали, финансовия план, който са изготвили и изобщо целия бизнес план и начина за реализирането му. В дискусия с журито много от тях споделиха откъде е дошло вдъхновението за създаването на продуктите, но и за перипетиите, пред които са били поставени по време на изпълнението, свързани основно със здравната обстановка от последните месеци и по-затруднените срещи на живо с екипа. Въпреки крехката си възраст, липсата на достатъчно опит и пандемията в страната, участниците запазиха самообладание и достойно представиха своите продукти.
 
На онлайн церемонията по обявяване на победителите и награждаването им, провела се на 12 и 15.06.2020 г., можеше да се излъчи само един победител в категорията “Go Digital”. Журито се спря на ученическия отбор CareFront, който предоставя уникално технологично решение за незрящи хора и хора с нарушено зрение. Продуктът представлява специално изработен показалец, който е снабден с електронно устройство, което ще осигурява безопасност при придвижването на тези хора в градска среда. Освен почетната грамота, А1 поощри разработването и бъдещата реализрация на проекта чрез предоставяне на финансов стимул за отбора в размер на 1500 лв.

Като част от инициативата по-рано – на 27.05.2020 г., се проведе уебинар от серията “Дигитално с JA” с участието на Илиян Димитров – мениджър „Дигитална трансформация“ в А1. По време на онлайн събитието, събеседниците, заедно със записалите се младежи, коментираха решенията и новите възможности за предприемачите с оглед на промените от последните месеци.