HR Новини

обратно

А1 е „Компания на годината“ в категория „Телекомуникации“


Телекомът получава наградата за приноса си към обществото през 2020 година и старта на първата истинска 5мрежа в страната.
 
На бляскава церемония на 17 юни вечерта бяха обявени тазгодишните победители в конкурса Компания на годината. За втора поредна година носител на престижното отличие в категория „Телекомуникации“ стана А1 България. Телекомът убеди журито със силна кандидатура, фокусирана върху старта на първата истинска 5G мрежа в България, която днес работи под името 5G ULTRA в над 75 града и курорта.
 
2020 година беше предизвикателна за А1, заради локдауна по време на последователните вълни от COVID-19. Това доведе до значително по-голямо натоварване на мрежата, но благодарение на усилията на телекома, милиони намериха нови начини да работят, учат и да се забавляват от дома си.
 
В трудно време А1 се очерта и като един от най-големите дарители в България, подпомагайки редица лечебни заведения с апаратура и финанси. В рамките на кампанията за „Дигитална солидарност“ компанията осигури и множество допълнителни бонуси за своите клиенти, с които да се чувстват по-комфортно, докато спазват социална дистанция.
 
Предизвикателства и активната дарителска дейност не промени положителния тренд във финансовата ситуация на А1, като компанията за пръв път премина психологическата граница от 1 милиард лева приходи. Стабилното финансово състояние позволи на телекома да обяви мащабна инвестиционна програма за подобряване на своята мрежа, включително и за изграждане на дългоочакваните 5G мрежи. А1 се фокусира изцяло върху внедряването на 5G в спектър в обхват 3600MHz с 5G радио оборудване на европейския доставчик Nokia. Това гарантира изцяло ново клиентско преживяване чрез възможността за достигане на многократно по-висока скорост и малко времезакъснение в нашата 5G мрежа.
 
От името на А1 наградата прие Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“. В своето изказване тя подчерта именно важността за 5G технологията за телекомуникационния сектор. Ние стартирахме нашите 5G услуги още през ноември 2020 г. Направихме го смело и с ясна стратегия да бъдем първите на пазара с истинска работеща 5G мрежа. Направихме го с мисъл за бъдещето. Именно свършената през 2020 година работа ни позволи днес да имаме 5G покритие в цялата страна и да можем да предложим на клиентите си истински гигабитови скорости. Затова вече наричаме и мрежата си 5G ULTRA. Тя е качествено различна от всичко останало на пазара.“ – коментира Захариева.
 
Важен фактор за успехите на телекома са бързо развиващите се ICT услуги, които предлагат иновативни решения на бизнеса. 5G ULTRA мрежата на А1 ще даде възможност за допълнително развитие в сферата на Интернет на нещата – IoT и ще затвърди лидерската позиция на А1 като технологичен иноватор на пазара.
 
В полза на кандидатурата на А1 работеха и препоръките, които компанията получи от свои технологични партньори, производители на устройства, както и от клиенти на компанията. В тях партньорите на А1 акцентираха на съвместната работа с телекома през изминалата година, особено в контекста на старта на първите 5G услуги в България.
 
Общо 25 компании, институции и медии получиха официално признание за положените усилия в посока развитие на човешкия капитал, непрекъснато повишаване на качеството на предлагания продукт/услуга, иновации, ИТ, киберсигурност, изкуствен интелект и много други. Кандидатурите във всяка категория бяха оценявани от независимо жури по четири критерия - постижения в съответната категория, добри управленски практики, препоръки от партньори, както и за цялостен принос за обществото.