Новини

Медия център

обратно

А1 ще промени своите договорни условия в полза на потребителите след индексацията тази година


А1 ще промени своите договорни условия в полза на потребителите след индексацията тази година

 • От 1 март 2024 г. компанията ще индексира месечните такси със средногодишния Индекс на потребителските цени на НСИ в размер на 9,5%.
 • От същата дата до края на годината частните клиенти ще ползват специални бонуси: неограничени минути и мегабайти, интернет на максимална скорост, до 200+ ТВ канала и отстъпки за устройства.
 • Компанията ще въведе реципрочност в договорите, която ще даде възможност за намаляване на месечните такси при официална дефлация.
 • Потребителите ще могат да се откажат от своя договор без неустойки при индексация от 2025 г нататък.

Поради високата инфлация през 2023 г. и непрекъснато увеличаващите се разходи за телекомуникационна инфраструктура и ТВ съдържание от 1 март А1 ще индексира месечните такси със средногодишния Индекс на потребителските цени на НСИ, който възлиза на 9,5%. Компанията ще предостави редица бонуси на частните си клиенти и ще направи промени в своите договори в отговор на обществената дискусия за повече баланс и реципрочност за потребителите.

 

Нашият подход към хората в уязвима ситуация

Индексацията няма да засегне всички частни клиенти на оператора. Цените на плановете за хора в неравностойно положение няма да бъдат променяни и тази година. Същото важи и за потребителите на предплатени мобилни услуги.

 

Нашата подкрепа за потребителите

Разбираме, че Вие и Вашето домакинство разчитате на нас за първокласни и качествени услуги. Независимо дали е чрез мобилна или фиксирана услуга, е по-важно от всякога всички хора, места и обекти да са свързани. Затова А1 ще предложи редица бонуси на своите абонати. Те ще могат да се заявят в периода 1 - 31 март и ще бъдат валидни до края на 2024 г. Всеки потребител може да избере и заяви по един бонус за всяка услуга, която ползва от оператора от Моят А1:

 • Неограничени национални минути.
 • Неограничен мобилен интернет на максимална скорост.
 • До 200+ ТВ канала.
 • Максимална скорост на домашен интернет, спрямо възможностите на използваната технология.
 • Ваучер на стойност 50 лева за закупуване на ново устройство при подновяване на договор.

 

Нашият ангажимент

В допълнение ще предприемем промени в договорите в отговор на обществената дискусия за балансиран и клиентски-ориентиран подход. Промените включват:

 • Отказ от договор без неустойки при бъдещи индексации на месечните такси.
 • Въвеждане на реципрочност, която ще даде възможност за намаляване на месечните такси при официална дефлация от над -2%.
 • Поставяне на праг за индексация на месечните такси от минимум 2% средногодишен Индекс на потребителските цени.

 

Защо се налага да индексираме цените?

Индексацията на цените ни дава възможност да продължим да инвестираме, за да Ви предоставим по-добро, по-надеждно изживяване и най-добрата стойност за Вашите пари. Също така е важно, тъй като нашите собствени разходи продължават да се увеличават, така че промяната на цените означава, че можем да продължим да поддържаме най-добрите мрежи и да предоставяме обслужване на клиенти по повече начини от всякога.

През изминалата година инфлацията в страната продължи да бъде с високи нива. Разходите на компанията също се увеличиха, а трафикът в мрежите ѝ нараства значително и трябва да инвестира непрекъснато в подобряване и разширяване на инфраструктурата. Само за последната година трафикът през мобилната мрежа се е увеличил с почти 70%, а А1 е инвестирала над 200 млн. лева, за да посрещне растящите нужди на потребителите. За сравнение през 2023 г. инвестициите в мобилната мрежа са над 46% повече спрямо тези през 2022 г. В момента 4G покрива над 99% от населението, а 5G ULTRA мрежата на оператора е достъпна за над 82,6% от населението.

Компанията е инвестира сериозно и в честоти, чрез които предлага мобилни услуги. Само спектърът 700/800 MHz, който придоби през миналата година, изисква първоначални такси от 43,2 млн. лева. Инвестициите във фиксираната мрежа са нараснали с 13% през 2023 г. спрямо 2022 г. Разходите за телевизионно съдържание също се увеличават, като за 2023 и 2024 г. те ще са в размер на почти 185 млн. лева, което е увеличение от над 20% спрямо предните две години (2021-2022 г.).

На този фон разходите за мобилни и фиксирани гласови услуги, достъп до интернет и телевизия в България съставляват под 4% от разходите на домакинствата. За сравнение разходите за хранителни продукти и безалкохолни напитки, които са се увеличили значително (13,7%) през миналата година, съставляват над 31% от разхода на домакинствата. Разходите за здравеопазване са се увеличили с 11,6%, за лекарствени продукти с 14,4%, за развлечения и култура с 12,4%, за водоснабдяване с 18,7%, за топлоенергия с 19,7%.

За връзка с "Корпоративни комуникации" - pr@a1.bg