Новини

Медия център

обратно

A1 продължава да развива истинската 5G технология и отчита постоянен ръст на 5G трафика и броя на клиентите на 5G


  • Средната скорост на сваляне на данни в 5G ULTRA е около 6 пъти по-висока спрямо тази в 4G мрежата на А1
  • Трафикът през 5G ULTRA се е увеличил с над 180% през първите 6 месеца на годината
  • Броят на клиентите на 5G услуги расте с почти 350% за същия период
  • 5G ULTRA вече е достъпна в над 200 населени места

А1 продължава да развива истинската 5G технология и 5G ULTRA мрежата на телекома вече обхваща всички населени места с над 10 000 човека население, както и основните морски, зимни и SPA курорти в България*. През първите шест месеца от годината трафикът през 5G ULTRA се е увеличил с над 180% и достига над 5 000 терабайта (TB), а средната скорост на сваляне на информация през 5G е била около шест пъти по-висока спрямо тази на 4G мрежата на А1.

5G ULTRA стартира в края на 2020 г. и към момента е единствената мрежа от пето поколение в България, която разчита само на истинска 5G технология. Телекомът внедрява 5G с ново оборудване на европейски производители и използва честотна лента с ширина 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. По този начин 5G ULTRA осигурява в пъти по-големи скорости на сваляне и качване на данни спрямо 4G. До момента максималната регистрирана скорост в 5G ULTRA е над 1750 Mbps.

Телекомът временно е отворил своята 5G мрежа за лятото и до 30 септември всички клиенти на мобилна услуга от А1, които имат 5G смартфон, могат да изпробват безплатно скоростта на 5G ULTRA.

От началото на годината А1 е инвестирала 16,5 млн. евро в своята 5G ULTRA мрежа, благодарение на което компанията е увеличила почти тройно покритието на своята 5G мрежа като брой населени места и в момента те са над 200. За цялата 2022 г. планираните инвестиции за развитие на 5G ULTRA надхвърлят 26 млн. евро. За периода януари – юни 2022 г. градовете с най-голям трафик в 5G ULTRA са София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, като потребителите от столицата са генерирали около половината от общия 5G трафик в страната.

Все повече потребителите търсят услуги за високоскоростен мобилен интернет, които да им позволят да работят, да се информират и да се забавляват, без значение къде в страната се намират. Това се потвърждава от данните на А1, според които броят на уникалните клиенти на 5G услуги се е увеличил с почти 350% през първите шест месеца от годината.

Същата тенденция се наблюдава и при употребата на мобилен интернет като цяло, без значение от използваното поколение мобилна мрежа. Общият трафик на данни е нараснал с 46% през първото полугодие на 2022 г. и с 60% спрямо същия период на 2021 г.


*5G ULTRA има покритие във всички населени места с над 10 000 човека население с изключение на гр. Раковски и гр. Провадия, където ще бъде изградено такова по-късно през годината.

За връзка с "Корпоративни комуникации" - pr@a1.bg