5G мрежа за бъдеще с необятни възможности

5G мрежа за забавление от ново поколение

Следващото поколение мобилни мрежи – 5G е много повече от по-бърз интернет на смартфона. Това е технология, която ще позволи на автономни автомобили, е-здравеопазването, виртуалната реалност и гейминга да достигнат истинския си потенциал.

А1 получи тестови честоти за 5G мрежа в България и започва работа по изграждането на своята нова мрежа.

5G от А1 ще ти даде възможност да правиш повече неща много по-бързо отпреди. Ето само няколко примера какво можеш да очакваш.

За нови хоризонти

5G ще позволи на студентите и учениците да слушат лекции на преподаватели от цял свят.

За забавление от ново поколение

5G мрежата ще направи онлайн гейминга още по-реалистичен и въздействащ, а виртуалната реалност ще достигне истинския си потенциал.

За по-сигурно бъдеще

Благодарение на 5G, медицински специалисти ще могат да преглеждат и провеждат операции на пациенти от други страни и континенти.

За технологии, които ти помагат

5G ще намери широко разпространение в авиацията и службите за пожарна безопасност и защита на населението.

Пет предимства на 5G

Speed

Скорост

5G може теоретично да постигне 100 пъти по-бърза скорост от настоящата 4G/LTE мрежа. Максималната възможна скорост в 5G е 20 000 MBit/s за сваляне и 10 000 Mbit/s за качване на информация. Това е сериозно предимство при трансфера на големи обеми от данни.

Capacity

Капацитет

5G поддържа до 1 000 000 устройства на квадратен километър. Новата мрежа е двигателят на „Интернет на нещата“ (IoT) – с нея ще можем да свържем хладилника със смартфона ти, светофарите и осветлението на даден град с неговата община.

Latenz

Време закъснение (Латентност)

Минимално времезакъснение (латентност) при преноса на данни. С 5G са нужни само милисекунди, за да може мрежата да отговори на заявките. Новата мрежата ще осигури Интернет в наистина реално време.

Security

Сигурност

5G позволява „Network slicing“ или разделянето на една мрежа на отделни части, които имат различни характеристики и всяка работи независимо, което осигурява нужната гъвкавост и сигурност на мрежата, например по-ниско времезакъснение за автономните автомобили и по-широки честотни ленти за стрийминга на видео.

Energy

Енергийна ефективност

Дълъг живот на батерията, икономичен предавател. 5G мрежата се нуждае от значително по-малко енергия за пренос на данни в сравнение с предишното поколение мрежи.

А1 и 5G

А1 България е част от A1 Group, водещ доставчик на дигитални услуги и комуникационни решения в Централна и Източна Европа. А1 Group има над 24 милиона клиенти в развива дейност в седем страни. През март тази година австрийското подразделение на А1 получи честоти и вече изгражда своята 5G мрежа. Това направи Австрия една от първите страни в Европа, които провеждат търг за честоти за въвеждането на 5G, като А1 Group e сред пионерите във внедряването на новата технология.

5G от А1 в България

У нас А1 демонстрира възможностите на 5G още през февруари 2018 година и модернизира мрежата си до 4.5G, така че да е готова за скоростното ѝ въвеждане. По време на демонстрацията беше измерена скорост над 2,2 Gbps, която е 15 пъти по-висока от тази при 4G. VR експериментът представи стрийминг на съдържание с 4К резолюция без никакво забавяне. С помощта на специални роботи, които балансират топка върху равна повърхност, беше онагледено ниско закъснение от около 1 милисекунда, което се постига в 5G мрежа.

През следващите две години А1 България ще инвестира и развива новата 5G мрежа и ще има готовност да внедри технологията веднага, щом бъдат получени необходимите честоти и са налични устройства, които поддържат 5G.

Въпроси и отговори

5G нова технология ли е?

5G е петото поколение мобилна мрежа. Всъщност 5G, както и 4G/LTE преди това, е развитие в технологията, използвана от радиостанциите в продължение на повече от 100 години. Ето защо 5G ще се интегрира безпроблемно към настоящата мрежа на A1, без да се налага тя да се променя изначално.

Кога ще може да се ползва 5G мрежата в България?

Стратегията на A1 е да стартира своята 5G мрежа в България максимално бързо, тъй като компанията има тази технологична възможност. Но 5G не е само въпрос на базови станции. За да може новата мрежа да стане реалност, има редица други условия, които трябва да се изпълнят като придобиването на постоянни честоти и наличие на крайни устройства, които поддържат 5G. Очакванията са, че ще започнем да предлагаме 5G решения за нашите клиенти през 2020 година.

Кой изгражда 5G мрежата на A1?

5G мрежата се изгражда от служителите на А1. Хардуерът за приемо-предавателите е предоставен от нашия дългогодишен партньор Nokia. С Nokia направихме и първата демонстрация на възможностите на 5G в България през февруари 2018 година.

Ще се изграждат ли допълнителни базови станции?

Като първа стъпка, с 5G ще бъдат оборудвани съществуващите станции. На по-късен етап на местата с висока концентрация на данни (например в търговските центрове) ще бъдат добавени така наречените „малки клетки“ (Small Cells). Тези клетки покриват по-малки площи в сравнение с макро станциите.

Какво общо има 5G с IoT и M2M?

Абревиатурата IoT означава „Интернет на нещата“. Отнася се до обединените в мрежата устройства - от кафе-машината и хладилника до автомобила. M2M означава „Machine-to-Machine” или комуникацията между машините. Широкият честотен спектър и бързината на 5G са в основата на тези технологии и ще направят тяхното развитие още по-лесно и достъпно.