Първата истинска 5G мрежа в България

Тествай сега със скорости, достигащи над 1000 Mbps (1Gbps) и непрекъснато растящо покритие

5G мрежа за забавление от ново поколение

Скорост

5G може да постигне 10 пъти по-бърза скорост от настоящата 4G/LTE мрежа.

Капацитет

5G поддържа до 1 000 000 устройства на квадратен километър.

Времезакъснение (латентност)

С 5G са нужни само милисекунди за реакция на мрежата.


5G мрежата предлага много бърза скорост, изключително малко времезакъснение (латентност) и капацитет да поддържа повече устройства от една локация по едно и също време.

Това позволява стрийминг на 4K видео почти без буфериране, видеочат в HD качество без никакво забавяне на картината, мобилен гейминг, който съперничи на този на конзолите, супер бързи скорости на сваляне и много други предимства.

За ефективно дистанционно обучение

5G ще разгърне пълният потенциал на технологиите за обучение онлайн. Освен интерактивно обучение, тепърва ще очакваме добавена реалност и виртуално обучение

За забавление от ново поколение

5G мрежата ще направи онлайн гейминга още по-реалистичен и въздействащ, а виртуалната реалност ще достигне истинския си потенциал.

За по-сигурно бъдеще

Благодарение на 5G, медицински специалисти ще могат да преглеждат и провеждат операции на пациенти от други страни и континенти.

За технологии, които ти помагат

5G ще намери широко разпространение в службите за пожарна безопасност и защита на населението, както и развитието на "умните градове" и автоматизираното индустриалното производство.

А1 стартира първата истинска мрежа от пето поколение, която в момента покрива централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София.

5G мрежата на А1 е първата в страната, която предлага пълните възможности на петото поколение мобилни мрежи. Мрежата на А1 работи с 5G честоти в спектъра от 3,6GHz и 5G базови станции, за разлика от други решения като динамичното споделяне на спектъра (DSS).


  • 5G мрежата ни вече покрива по- голямата част от София, а Бургас е първият 5G град в България с 90% 5G покритие на населението на открито

  • През 2021 година 5G мрежата на А1 ще обхване всички населени места с над 10 000 жители

  • Ще инвестираме в мрежите от пето поколение над 780 млн. лева през следващите четири години

Нашата 5G мрежа ще се разраства непрекъснато в следващите месеци.

Текущо покритие за гр. София


Новата мрежа е достъпна за потребителите, които разполагат със съвместими устройства и искат да тестват истинска 5G мрежа.

5G мрежата на А1 поддържа използването на крайни устройства от всички производители. Постепенно интегрираме различни модели на Huawei, ZTE, Xiaomi, OnePlus и Samsung, а от февруари и серията iPhone 12 на Apple вече поддържа 5G мрежата на A1.

Можете да видите устройствата ни, които поддържат 5G тук

Как да тестваш

  1. Трябва да разполагате с устройство и с активна мобилна услуга на А1, което поддържа 5G, както и да отговаряте на другите условия, които можете да откриете тук. Смартфоните, поддържащи 5G, можете да откриете тук

  2. Трябва да сте на място, където има покритие на мрежата от пето поколение. Вижте всички градове, в които вече може да тествате 5G тук

  3. Изпратете SMS на кратък номер 1555. SMS-ът е безплатен, тестването също.


5G - митове и истини

Макар да няма съмнение в безопасността на мрежите от пето поколение сред научната и медицинската общественост, в онлайн пространството продължават да битуват различни конспиративни теории.

Разгледай приложената брошура, за да се запознаеш с фактите и да се увериш, че нямаш поводи за притеснения.