Новини

Медия център

обратно

A1 България и Ericsson завършиха интеграцията на самостоятелна (SA) 5G мрежа


A1 България, заедно със своя партньор за опорната мрежа Ericsson, завършиха интеграцията на последно поколение самостоятелна 5G SA мрежа, която може да отговори на нарастващите нужди на бизнеса за сигурност, времезакъснение и ефективност. 5G SA мрежата се състои от радиомрежа за достъп (RAN), изградена с оборудване на Nokia и опорна мрежа dual-mode 5G Core на Ericsson. 

Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги“ в А1 България, коментира: „Пускането на опорна 5G мрежа, с производител Ericsson, означава, че както 5G радиомрежата, така и опорната ни мрежа са готови за създаването на частни 5G мрежи, които вече можем да предложим за различните нужди на клиентите. 5G SA решенията вече са налични за нашите бизнес клиенти и те могат да се възползват от новата технология, за да автоматизират процеси и решават комплексни проблеми“.

Антонио Пасарела, ръководител „Западни Балкани“ в Ericsson, посочи някои от предимствата на интеграцията: „Характеристиките на самостоятелните 5G мрежи, като изключително малкото времезакъснение, високи скорости, гъвкавост и високо ниво на сигурност, предлагат много възможности на бизнеса. Освен автоматизация и увеличаване на ефективността, 5G SA ще дадат възможност и за създаването на изцяло нови услуги и продукти. Ericsson и А1 България ще продължат да развиват технологията, за да предложат първокласни 5G услуги на бизнеса и потребителите в страната“.

В момента A1 България предлага мрежа от пето поколение със смесена архитектура (Non-standalone - NSA) – 5G ULTRA. Тя използва честотна лента с широчина от 100 MHz в спектър 3,6 GHz. 5G ULTRA разчита на 5G радиомрежа (RAN), която е изградена с решението на Nokia AirScale и 5G опорна мрежа с оборудване на Ericsson. Заедно те осигуряват малко времезакъснение и скорости, които надвишават 1,5 Gbps.

Телекомът започна да предлага NSA 5G услуги в края на 2020 година и до момента е инвестирал над 100 млн. лева в 5G ULTRA. Само през тази година А1 ще инвестира почти 52 млн. лева за разширяване на покритието на 5G до всички населени места с над 3 000 човека население и основните курорти в страната, както и за подготовката за 5G SA частни решения.

Частните 5G SA мрежи са основен елемент от концепцията за Индустрия 4.0, тъй като те осигуряват бързи, сигурни и гъвкави решения за предприятията. Самостоятелните мрежи от пето поколение предлага предимства в различни насоки. Ултра надеждната комуникация с малко закъснение (URLLC) намира приложение при автоматизацията, автономните автомобили, индустриални роботи, логистични и промишлени съоръжения, които трябва да бъдат управлявани от централизирана система. С 5G SA комуникацията се извършва в почти реално време, което предотвратява забавянето и позволява по-висока продуктивност.

Масираната комуникация между машини е друго приложение на 5G SA мрежите, които предлагат сигурна свързаност с облака за събиране на голямо количество данни и свързването на огромен брой IoT сензори и устройства. Като допълнение 5G SA може да се използва за осигуряването на сигурен, бърз и надежден интернет по мобилна мрежа за бизнес клиенти, които искат да осигуряват достъп до вътрешни системи без значение къде се намира потребителят.

За връзка с "Корпоративни комуникации" - pr@a1.bg