Новини

Медия център

обратно

A1 е „Компания на годината“ за четвърти пореден път


A1 България спечели приза „Компания на годината“ в категория „Телекомуникации“ за четвърти пореден път. Телекомът беше отличен от журито на конкурса за силните си бизнес резултати през 2022 година, развитието на мрежата от пето поколение и налагането си на пазара на бизнес ICT услуги.
 
„През 2022 г. постигнахме много добри резултати и в мобилния, и във фиксирания, и в ICT бизнеса. Продължихме успешно да развиваме множество допълнителни продукти и услуги и доказахме, че технологиите ни са най-добрите. Отличието „Компания на годината“ е още едно потвърждение за правилната стратегия на А1, което ще ни даде допълнителна мотивация да продължим фокуса си върху дигитализацията и хората – колеги, клиенти и партньори.”, каза Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ на А1 България.
 
През финансовата 2022 година А1 се утвърди като най-големият телеком в страната с приходи от над 1,25 млрд. лева. Компанията направи значителни инвестиции в своята мобилна мрежа и най-вече в 5G, които възлизат на почти 100 млн. лева. Като резултат гигабитовите скорости на 5G ULTRA мрежата на А1 вече са достъпни в почти всички населени места с над 3 000 човека и основните курорти. Това допринесе за увеличението на броя клиенти на мобилна услуга до над 3,7 млн., от които над 3,3 млн. са с абонаментен план, и положителен баланс между нови клиенти и такива, които са преминали към друг доставчик.
 
Друг фактор за отличието са резултатите на А1 във фиксирания сегмент, където компанията отчете една от най-силните си години до момента с почти 10% ръст на приходите. Основна заслуга за това имат развитието на оптичната мрежа, която е достъпна за над 1,7 млн. домакинства от 215 населени места. Безкабелната телевизия на А1 беше интегрирана за телевизори с операционни системи Android TV, Tizen, WebOS и Vidaa, което направи интерактивната телевизия значително по-достъпна в страната – дори в местата, където няма изградена оптична свързаност.
 
Важен елемент за високата оценка на журито на „Компания на годината“ беше и налагането на А1 на пазара на бизнес ICT услуги. През 2022 година A1 придоби една от най-големите български IT компании - СТЕМО. По този начин компанията продължи своята трансформация в технологична компания и вече се нарежда сред най-големите системни интегратори в страната.
 
Наградите „Компания на годината” (Company of the Year) се връчват за изключителен принос на бизнес организациите в различни категории. Те целят да се даде гласност на успешните управленски модели, ефективните бизнес практики и адекватно развитие на човешкия капитал, като по този начин се поощри и предприемачеството сред българската общественост.
За връзка с "Корпоративни комуникации" - pr@a1.bg