ПОДКРЕПА НА ОБЩЕСТВОТО

ЦЕЛИ

  • Дигитално образование до 2023 г.
  • Развитие на други социални проекти

Дигитално образование до 2023 г.

Интернет за всички


В А1 вярваме, че технологиите трябва да са достъпни за всички. Независимо от възрастта на потребителите, на всички тях трябва да им се осигурят знания и равни възможности да ги прилагат на практика. А1 България следва стратегията на A1 Group и застава зад идеята, че дигитализацията трябва да сближава, а не да разделя хората и именно затова стартира кампанията „Интернет за всички“ в две направления – насочено към деца и младежи и такова към възрастни хора над 55 години. Целта ни е до 2023 година на групово ниво да сме достигнали до поне 100 000 души, които благодарение на нас да са придобили увереност в своите дигитални умения. Ето защо усилията ни са насочени към обучения по безопасно използване на интернет, получаване на полезна информация за сърфиране в мрежата, както и придобиване на нови технологични умения. Целта е участниците да се научат как правилно да използват интернет и устройствата, така че да извлекат възможно най-полезното и качествено съдържание за тях, както и да им напомним колко е важно да сърфират безопасно, независимо в коя възрастовата група попадат.

Кампанията стартира през 2014 година, като с всяко издание я надграждаме и така през 2021 година достигнахме до близо 14 000 младежи и 600 възрастни, които обучихме чрез серия от видеа на специално обособената страница и тест за проверка на знанията, както и чрез локални курсове с практически упражнения на живо разберете повече за кампанията тук.


Подкрепа за дигитализация на образованието


Важността на дигиталното образование в България се засилва, особено през последните години. Затова през 2021 година А1, съвместно с фондация „Заедно в час“ и с подкрепата на МОН, инициира и проведе първото издание на конкурса „Дигитално училище на България. Така през есента близо 130 учебни заведения кандидатстваха в три категории с техните иновативни проекти и дигитални практики, които прилагат в класната стая. Участниците можеха да избират от 4 категории – „Дигитален урок“, „Дигитален проект“, „Дигитална организация на преподаването“ и „Иновативна идея“, в които да подадат проекта си, а експертното жури на конкурса посочи най-добрите сред тях. Седем училища от шест региона на страната – София, Варна, Благоевград, Кърджали, Кюстендил и Велико Търново, демонстрираха най-големи иновации в преподаването и обучението и спечелиха дигитални интерактивни дъски, с които да направят обучението още по-интригуващо, а техните добри практики бяха популяризирани, така че да достигнат и до други училища, които да последват техния пример. Тази година предстои второто издание на инициативата.

Като част от стремежа ни да допринесем за дигитализацията на учебната дейност в България, традиционно си партнираме и с редица висши учебни заведения и инвестираме в модернизиране на оборудването на кабинетите им. Паралелно с това подкрепяме и кариерната подготовка на таланти в сферата на телекомуникациите, инженерните специалности и компютърните науки чрез участие в кариерни форуми, предоставяне на обучения от наши експерти, както и провеждане на специализирана стажантска програма. Разберете повече за младежките ни инициативи тук.


Развитие на приемната грижа в България


В допълнение на социалния ни ангажимент към обществото и отговорността към уязвимите групи в него, на локално ниво А1 България подкрепя дългосрочно каузата за приемна грижа, която е единствената алтернатива на институционалното отглеждане на децата в България. Тя позволява на децата, които са останали без родители, да имат нормално детство и да растат в развиваща семейна среда. От 2011 година компанията си партнира с Националната асоциация за приемна грижа в различни инициативи в подкрепа на приемната грижа. Сред тях са подпомагането на провеждането на ежегоден национален лагер за деца от приемни семейства, организиране на церемония по повод завършването на образованието им, кариерно консултиране за по-големите сред тях, осигуряване на ученически пособия за учениците и провеждане на годишни срещи на приемните родители. Освен всичко това, в последните години А1 работи съвместно с НАПГ по програмата „Родители+“, в рамките на която приемни родители, обучени за социални сътрудници, предоставят емоционална подкрепа и финансова помощ на родители, чиито деца растат в бедност, така че да предотвратят раздялата им. Инициативата обхваща 14 областни града и чрез нея са подпомогнати 78 родители, отглеждащи 81 деца.

В резултат на дългогодишните целенасочени усилия по този проект, както и още много други в подкрепа на децата, през 2021 година бяхме отличени със сертификат „Компания – приятел на детето“. А1 е една от първите компании с подобно отличие в България.


Подкрепа на спорта при младежите у нас


Дългосрочно инвестираме в развитието на спорта при младежите, за да им дадем повод да тренират и водят по-здравословен начин на живот. Като част от това, реализираме инициативата "А1 атлетика за младежи", в която всяка година се включват над 5 000 деца, юноши и девойки в цялата страна, у които провокираме интереса към професионалния спорт на открито. Заедно с Българската федерация по лека атлетика помагаме за подготовката на най-големите таланти от програмата, която се развива в над 20 града, и награждаваме най-добрите атлети сред тях. Над 10 години подкрепяме проекта „Научи се да караш ски“. Чрез инициативата целим да възпитаме любовта към планината и да провокираме интереса към зимните спортове у децата. Ежегодно хиляди деца до 10-годишна възраст се включват в програмата и благодарение на серия от уроци с професионални инструктори вече близо 40 000 деца са усвоили основни практически умения в сферата на зимните спортове.Инвестиции в културни проекти

От години подкрепяме различни локални събития, които имат важно значение за развитието на културния и социален живот в България. Традиционната ни подкрепа за Сатиричния театър в София подпомага развитието му като едно от най-значимите културни средища в столицата ни. Участваме в провеждането и на редица значими културни проекти в цялата страна, като Фестивала на розата в Казанлък, Австрийските музикални седмици в София, Международния летен фестивал във Варна и още много други.


Участие на служителите ни в социални каузи


Грижим се да осигурим възможност на всеки колега да участва във вътрешните и външните ни проекти в сферата на корпоративната социална отговорност. Така близо 20 години стотици служители даряват от месечното си възнаграждение сума по техен избор в полза на една или повече организации със социална насоченост, като част от нашата програма за „Дарителство по ведомост.

Разнообразните доброволчески дейности ежегодно дават възможност на колегите ни да дарят и своето време или експертиза в полза на някоя кауза, като част от активностите ни със социална насоченост – от засаждане на дървета, през обновяване на градски пространства до доброволно кръводаряване – знаем, че всичко е възможно, когато го правим от сърце и като екип. Други колеги се включват активно в традиционните благотворителни базари в компанията, благодарение на които всяка година даряваме хиляди левове за благотворителност, като избираме каузите според актуалността им и предпочитанията на екипа.