Култура

Отговорност

Ние подкрепяме и реализираме редица културни проекти с увереността, че е добре да даваме път на новото, но не бива да забравяме постигнатото в миналото, от което се учат много съвременни творци. Затова освен съвременни проекти осъществяваме и инициативи, които ни връщат към класиката и световните достижения в изкуството.

Световно изкуство


Близо 50 000 души посетиха първата представителна изложба на Пабло Пикасо в България, открита през декември 2008 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. Уникалната експозиция „Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо” беше представена на българската публика от Мтел и „Барух енд Партнерс”. Събраните на едно място за първи път в света оригинални творби на Пикасо, керамични копия и негови фотографии, заснети от френския фотограф и приятел на художника Люсиен Клерг, бяха изложени за 3 месеца.
През 2007 г. благодарение на Мтел за пръв път в България бе организирана уникалната изложба „Леонардо да Винчи – учен и изобретател”. Първата по рода си изложба на открито „Земята отвисоко” също се състоя с наша помощ.

Награди за съвременно българско изкуство


„Годишни награди за съвременно българско изкуство на Мтел” e мащабен проект, финансиран изцяло от нас. Неговото начало е поставено през 2005 г. Съорганизатор на събитието е галерия „Витоша”, а куратор е Ирина Баткова. Проектът представя на българска и чуждестранна публика избрани творби от най-интересните изложби на български художници. За тази цел всяка година отблизо се следят арт събитията не само у нас, но и в големи галерии извън България.
Традиционно връчваме 3 награди и обявяваме имената на още 6 художници, чиито творби се купуват за колекцията на Мтел. Важна част от проекта е издаването на каталог с подробна информация за художниците и компакт диск с допълнителни материали.
Мтел подарява на своите VIP клиенти произведения на изкуството от участвалите в изложбите автори и каталози. По този начин не само оказваме финансова подкрепа на съвременното българско изкуство, но и създаваме траен интерес към автори и галерии.
Повече информация за проекта „Годишни награди за съвременно българско изкуство на Мтел”: www.mtelart.com.