Приемна грижа

Социална отговорност

А1 подкрепя Националната асоциация за приемна грижа от 2011 г. От началото на партньорството си с неправителствената организация компанията е инвестирала под различни форми на финансиране над 300 000 лева за приемната грижа у нас. Компанията подпомага провеждането на ежегоден национален лагер за приемни деца, осигурява ученически пособия за учениците от приемни семейства, а по-големите от тях получават кариерно консултиране за младежи. През последните години бяха организирани специални вечери за абитуриентите от приемни семейства.

Служителите на компанията участват активно в програмата „Приеми бъдещето” чрез дарения, с професионално ориентиране и консултиране на младежите от приемни семейства. От началото на партньорството телекомът е подкрепил над 1200 деца и над 600 семейства.

През 2017 г. служителите на А1 получиха специално признание по време на годишните награди „Спасители на детството” за подкрепата, която оказват за индивидуалното образование на деца в приемни семейства. Церемонията се организира за втора поредна година от Националната асоциация за приемна грижа с подкрепата на телекома.

Проучване, проведено през 2017 година, показва, че нагласите на българите спрямо приемната грижа се променят в положителна посока. Според проучването половината от българите биха поверили децата си на приемни родители, ако определено събитие в живота им попречи да се грижат за тях. За 76% от сънародниците ни няма съмнение, че в приемната грижа има смисъл и тя помага на децата. Само допреди две години повечето хора считаха социалните домове за по-удачен вариант за тяхното отглеждане.