Приемна грижа

Социална отговорност

А1 подкрепя дългосрочно каузата на приемната грижа, която помага повече деца в България да имат нормално детство и да растат в развиваща семейна среда. От 2011 г. компанията подпомага Националната асоциация за приемна грижа.

До момента А1 е инвестирала над половин милион лева за каузата чрез различни форми на финансиране. От началото на партньорството телекомът е подкрепил над 1200 деца и над 600 семейства.

Компанията подпомага провеждането на ежегоден национален лагер за приемни деца, осигурява ученически пособия за учениците от приемни семейства, а по-големите от тях получават кариерно консултиране за младежи. През последните години бяха организирани специални вечери за абитуриентите от приемни семейства, церемонии за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители.

До края на 2021-а година А1 ще инвестира близо 100 000 лева в подкрепа на икономически уязвими семейства, за да предотврати раздялата между биологичните родители и децата им. Средствата са събрани чрез кампания, по време на която А1 даряваше на НАПГ по 1 лев за всяко сваляне на първото по рода си приложение А1 SmartAD, което компанията стартира през 2019-а година.

С набраните със A1 SmartAD средства през 2020-а година НАПГ даде старт на програмата „Родители+“, в рамките на която приемни родители, обучени за социални сътрудници, предоставят емоционална подкрепа и финансова помощ на родители, чиито деца растат в бедност. Инициативата обхваща 14 областни града и до средата на 2020-а година по нея бяха подпомогнати 78 родители, отглеждащи 81 деца.

Служителите на компанията участват активно в инициативите на компанията в подкрепа на приемната грижа чрез дарения, с професионално ориентиране и консултиране на младежите от приемни семейства. През 2019 г. служителите на А1 получиха за втори път специално признание по време на годишните награди „Спасители на детството” за своя принос към приемната грижа. Церемонията се организира за втора поредна година от Националната асоциация за приемна грижа с подкрепата на телекома.