Първата истинска 5G мрежа в България

Тествай сега със скорости над 1000 Mbps (1Gbps) и непрекъснато растящо покритие

5G мрежа за забавление от ново поколение

Скорост

5G може да постигне 100 пъти по-бърза скорост от настоящата 4G/LTE мрежа.

Капацитет

5G поддържа до 1 000 000 устройства на квадратен километър.

Времезакъснение (латентност)

С 5G са нужни само милисекунди, за да може мрежата да отговори на заявките.


5G мрежата предлага много бърза скорост, изключително малко времезакъснение (латентност) и капацитет да поддържа повече устройства от една локация по едно и също време.

Това позволява стрийминг на 4K видео почти без буфериране, видеочат в HD качество без никакво забавяне на картината, мобилен гейминг, който съперничи на този на конзолите, супер бързи скорости на сваляне и много други предимства.

За ефективно дистанционно обучение

5G ще разгърне пълният потенциал на технологиите за обучение онлайн. Освен интерактивно обучение, тепърва ще очакваме добавена реалност и виртуално обучение

За забавление от ново поколение

5G мрежата ще направи онлайн гейминга още по-реалистичен и въздействащ, а виртуалната реалност ще достигне истинския си потенциал.

За по-сигурно бъдеще

Благодарение на 5G, медицински специалисти ще могат да преглеждат и провеждат операции на пациенти от други страни и континенти.

За технологии, които ти помагат

5G ще намери широко разпространение в авиацията и службите за пожарна безопасност и защита на населението.

А1 стартира първата истинска мрежа от пето поколение, която в момента покрива централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София.

5G мрежата на А1 е първата в страната, която предлага пълните възможности на петото поколение мобилни мрежи. Мрежата на А1 работи с 5G честоти в спектъра от 3,6GHz и 5G базови станции, за разлика от други решения като динамичното споделяне на спектъра (DSS).

"Чрез значителната инвестиция в 5G и възможностите на новата технология ще дадем така нужния тласък на икономиката и ще помогнем на бизнеса и обществото да продължат да се развиват. Първоначално стартираме 5G в София и Бургас, но до края на първото тримесечие на 2021 година нашата мрежа от пето поколение ще обхваща всички населени места с над 10 000 жители. През следващите четири години А1 ще инвестира над 780 милиона лева в своята мрежа и заедно с нея ще може да се развива и икономиката на страната като цяло."

Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България


  • 5G мрежата ни вече покрива по-голямата част от София, а до 15 декември ще обхване и 90% от град Бургас

  • До края на март 2021 г. 5G мрежата ни ще обхваща всички населени места в България с над 10 000 жители

  • Ще инвестираме в мрежите от пето поколение над 780 млн. лева през следващите четири години

Новата мрежа е достъпна за потребителите, които разполагат със съвместими устройства и искат да тестват истинска 5G мрежа.

5G мрежата на А1 поддържа използването на крайни устройства от всички производители. Постепенно интегрираме различни модели на Huawei, ZTE, Xiaomi, OnePlus, като през следващите седмици следват Samsung и Apple.

Можете да видите устройствата ни, които поддържат 5G тук

Как да тестваш

  1. Трябва да разполагате с устройство и с активна мобилна услуга на А1, което поддържа 5G, както и да отговаряте на другите условия, които можете да откриете тук. Смартфоните, поддържащи 5G, можете да откриете тук

  2. Трябва да сте на място, където има покритие на мрежата от пето поколение – в момента това са централните части на София, а скоро ще бъдем на линия и в Бургас

  3. Изпратете SMS на кратък номер 1555. SMS-ът е безплатен.