Дари за децата, А1 ще удвои

Дари сума по избор през Моят А1 в полза на децата, а ние ще удвоим всяко дарение и ще дарим събраната сума за обновяване на детско болнично отделение

Детското отделение трябва да е шарено, весело и уютно, да не плаши, а да приласкава. С една дума – да е приказно. Фондация „За доброто“ създава такива условия за децата и има нужда от нашата подкрепа. А1 за втора поредна година организира дарителска кампания в полза на създаването на по-приветлива атмосфера в педиатриите у нас. И защото доброто е това, което ни свързва, тази година ти също можеш да се включиш в кампанията за набиране на средства за обновяване на следващото детско болнично отделение по проект „Светулка“. За да подкрепим доброто, за всяко направено дарение А1 ще удвои сумата, така че да постигнем двойно по-голяма положителна промяна заедно.

Как да станеш част от доброто

За да станеш част от доброто, кликни на кампанията, която ще намериш най-горе на началния екран в Моят А1, избери сума по избор за дарение, както и услуга, към която да бъде добавено. Дарението ще бъде видимо в текущата ти сметка и ще бъде начислено към следващата ти фактура.
Погрижили сме се възможността за дарение да е много лесна и интуитивна, изцяло през Моят А1 – приложението и уеб версията. Виж повече за стъпките тук:

  1. icon 1
   Влез с регистрация в Моят А1 (достъпваш профила си с потребителско име и парола)
  1. Кликни на банера за участие в кампанията, който е разположен в най-горната част на началната страница в Моят А1
   2 icon
  1. icon 3
   Разбери повече за кампанията и избери бутон „Дари“
  1. Избери услугата, към която искаш да добавиш сумата на дарението и посочи избраната от теб сума от предефинираните - 1, 2, 5, 20 или 50 лева, или изпиши кръгла сума в полето от 1 до 100 лева включително. Натисни бутон „Дари“
   4 icon
  1. icon 5
   Потвърди избора си с бутон „Потвърди“
  1. Получи потвърждение за твоето дарение за каузата
   6 icon

Какво ще направим с дарените средства


През 2024 година фондация „За доброто“ ще избере следващото отделение, което да преобрази със събраните средства от кампанията „Дари за децата, А1 ще удвои“. Експертен екип от фондацията ще идентифицира най-подходящото отделение от вече кандидатствалите през формата в техния сайт. Конкурсът беше обявен на страницата на фондацията и беше отворен за всички държавни и общински болници в България. През месец март следващата година фондацията ще разгледа всяка от тези кандидатури поотделно и ще определи отделението, което да бъде напълно преобразено с дарените средства от тази кампания.

За да направи истинска промяна, Фондацията основава решенията си на база дългогодишния опит. Световни изследвания показват, че средата на лечение има ключово въздействие върху възстановяването – по-приветливата материала база носи радост на малките пациенти, по-добрите условия за работа правят лекарите и медиците по-мотивирани, а родителите са по-спокойни. Пряката връзка между промяната на физическата среда и по-бързото оздравяване на детето го поставя в центъра на оздравителния процес. Чрез подобряване на комуникацията между всички страни се променя емоционалната среда в детските болнични отделения у нас.

Ако си готов да станеш част от доброто, включи се в кампанията за подкрепа на каузата. Подробна информация за критериите за оценка и процеса на подбор, както и вече осъществени „Светулки“ можете да видите на страницата на проекта.


Какво постигнахме заедно дотук

По време на Коледната кампания с кауза „Закръгляме в полза на доброто“ за всяко плащане на сметка през Моят А1 компанията закръгляше сумата до кръгъл лев за своя сметка в полза на проект „Светулка“. По време на кампанията благодарение на всички направени плащания през Моят А1 събрахме сумата от 85 000 лв. След края на кампанията А1 дари цялата сума за обновяване на материалната база и развитие на емоционалната среда в детското отделение на „Многопрофилна болница за активно лечение – Карнобат“.

Фондацията вече има готов и одобрен от болницата проект „Градината на баба“. за реновиране на отделението, което годишно обслужва 600 деца. Проектът включва:

 • Обновяване на стационарния блок на отделението, което разполага с 16 стаи в два типови модела, които осигуряват настаняване на 19 единични легла и 7 със смесено настаняване.
 • Изграждане на напълно оборудвани кухненски боксове, гардероби за съхранение на личните вещи, в които родителят/придружителят да има възможност да съхранява личните си вещи.
 • Изграждане на детски кът, където децата да играят и да им напомня за тяхната естествена среда.
 • Пълно реновиране на коридора на отделението, за да бъде по-приветлив и цялостна подмяна на настилката в отделението.
 • Осигуряване на ново оборудване и материали за работа на медиците, чието съфинансиране в размер на 37 000 лв. е осигурено от самата болница.

Всички цветове за „Градината на баба“ са специално подбрани, така че да успокояват пациентите и да спомагат за по-бързото им оздравяване. Повече за проекта може да намерите в тази страница на фондация „За доброто“. Очаква се проектът да бъде напълно завършен през 2024 г., когато обновеното детско отделение ще започне да приема малки пациенти.

Защо А1 подкрепя проект „Светулка“


А1 има дългогодишни традиции в подкрепата на значими социални каузи. Като част от социалния аспект на нашата ESG стратегия инвестираме в развитието на дигиталното образование, културата, спорта и местните общности. Ние поставяме хората в центъра на всичко, което правим, като подкрепяме различни уязвими групи в обществото и преди всичко децата.

И тази Коледа подкрепяме детското здравеопазване, защото вярваме, че то е кауза. Споделяме виждането на фондация „Светулка“, че промяната в педиатричните отделения означава промяна не само в материалната, но и емоционалната среда. Заедно искаме да променим отношенията и средата на болнично лечение, да поставим в центъра детето и неговия най-добър интерес.

Какво е „Светулка“

Фондация „За доброто“ започва своята дейност като неформална гражданска инициатива през 2019 г., а една от основните ѝ мисии от тогава досега е качественото детско здравеопазване. Проект „Светулка“ надгражда натрупания опит на фондацията в подобряването на материалните условия в педиатричните отделения с цялостна промяна на средата и подходите за лечение, основани на емпатия и грижа за физическото, но и за емоционалното състояние на децата. От това зависят в голяма степен качеството и скоростта на оздравяване.


„Светулка“ създава индивидуален проект за всяко детско болнично отделение – с необходимото медицинско оборудване и с приказен свят, в който децата се чувстват по-добре, учат, играят и остават социализирани. Благодарение на стотици дарители и работата на десетки доброволци вече има отделения „Светулка“ в Айтос и Силистра и в момента тече преобразявaнето на детските отделения в болниците в Карнобат, Ловеч и Велико Търново. Отделенията-Светулки продължават да се увеличават и през 2024 и 2025 година, а в центъра на всеки проект винаги е поставено детето пациент.


Често задавани въпроси

 • В какво се изразява кампанията?

  Кампанията има за цел да насърчи дарителството и да осигури събирането на средства от частните клиенти на А1, които да бъдат удвоени от А1. Събраната сума до края на кампанията – 31 декември 2023 г., ще се използва за подпомагане на обществено значим проект в областта на здравеопазването – обновяване на детско болнично отделение в страната по проект „Светулка“ на фондация „За доброто“. Повече за кампанията можете да научите от https://www.a1.bg/donation или от Правила на кампанията.

 • Къде и кога се провежда кампанията?

  Активният период за провеждане на кампанията е 15 ноември – 31 декември 2023 г. Тогава клиентите на А1 имат възможност да направят дарение през Моят А1, порталът е достъпен през страницата на А1 - www.a1.bg и мобилното приложение Моят A1. Между 1 януари и 28 февруари 2024 г. А1 ще изчисли събраните дарения в кампанията от клиентите и ще изчисли необходимата сума за удвояване от страна на компанията, за да може през месец март 2024 г. да обяви общата дарена сума.

 • За кои клиенти се отнася кампанията?

  В кампанията могат да участват всички частни клиенти, които са абонати или ползватели на мобилни и/или фиксирани услуги и които имат регистриран или регистрират профил в Моят A1. В случай че потенциален дарител не попада в допустимия обхват клиенти по тази кампания, то той може да направи дарение по капанията през другата дарителска опция - сайта на “За доброто“

  .
 • Какъв е механизмът на кампанията и как става дарението?

  Всеки, който иска да направи дарение, трябва да влезе с регистрация (с потребителско име и парола) в Моят А1 и да кликне на банера на кампанията, разположен най-горе на началната страница. След като приеме „Политиката за поверителност и се съгласи с Условията на кампанията, клиентът следва да кликне на бутона „Дари“. Избира се услуга, към която да бъде добавено дарението и се посочва сума от бутоните с предефинираните или друга, кръгла сума по избор, между 1 и 100 лв. Изборът се потвърждава с бутон „Дари“.

  Ако към момента на дарение клиентът е достигнал своя лимит за периода на фактуриране за или е достигнал общата стойност на своите задължения към трети страни, както и ако този, който иска да направи дарение, не попада в обхвата на допустимите за кампанията клиенти, то той може да направи дарение чрез различните изброени начини от фондацията с основание „А1 – Светулка“. Проверката за допустимост за дарение през Моят А1 се прави автоматично от А1 и клиентът бива уведомен за наличието на другата дарителска опция, ако е необходимо.

 • На каква стойност може да бъде дарението и колко пъти мога да даря?

  Всяко еднократно дарение, направено през Моят А1, може да бъде на стойност между 1 и 100 лв., като избраната от клиента сума трябва да е кръгла – кратна на 1 лев. Клиентът може да дарява неограничен брой пъти до достигане на своя лимит за периода на фактуриране.

  В случай че дарителят избере да допринесе за тази кампания през сайта на „За доброто“, то сумата за дарение може да не бъде кратна на 1 лев, като няма ограничение за стойността ѝ и също може да дари неограничен брой пъти. Важно е основанието на дарението там да бъде „А1 – Светулка“, за да може то да бъде включено към настоящата кампания.

 • Как се плаща дарението и има ли такси, които го съпътстват?

  Клиентите, които даряват през Моят А1, няма нужда да въвеждат данни на банкова карта, както и да плащат в момента на дарението, защото сумата за дарение се начислява към текущата им сметка за А1 услуги, след което се включва в следващата фактура за А1 услуга/и в частта „услуги към трети страни“. Дарената сума е дължима от клиента със следващата фактура за А1 услуга/и, като на избраната от клиента сума за дарение не се дължи ДДС.

  Клиентите, които даряват през другата дарителска опция - сайта на “За доброто“, трябва да въведат данни на тяхната банкова карта и сумата за дарението им ще бъде преведена на момента. Дарената сума не се облага с ДДС, а таксата за превод зависи от конкретната банка, притежател на картата, с която се извършва дарението.

 • Как ще се случи удвояването на събраните средства?

  След края на активния период на кампанията, А1 ще удвои със собствени средства събраната сума от клиентите, като има възможност компанията да я допълни, така че проектът за обновяване на избраното детско болнично отделение да може да бъде реализиран в цялост. Удвояването, както и евентуалното допълване, няма да бъдат за сметка на клиента, а на А1, и стойността ще бъде обявена на тази страница.

 • Кога ще обявите колко средства сте събрали?

  Времето в кампанията „Свързва ни доброто – Дари за децата и А1 ще удвои сумата“, през което клиентите на А1 ще могат да даряват собствени средства продължава до 31 декември. След събирането на дарените средства от клиентите – до края на март 2024г., ще обявим дарението, допълнено с удвоената от А1 сума, което ще направим в полза на фондация „За доброто“ и техния проект „Светулка“ за обновяване на детско отделение в страната. Актуална информация за избора на отделение и реализирането на проекта ще бъде обявена на тази страница след края на месец март 2024 година.

 • В какво ще вложите средствата?

  Едно детско отделение в държавна болница ще премине през пълна промяна – ще бъде осигурено модерно медицинско оборудване, материалната база ще бъде подновена и обогатена с терапевтични рисунки. Приятелската среда е основа за създаването на ново лечебно емоционално пространство, в чийто център е поставено детето - пациент. Затова и фондация „За доброто“ и А1 ще работят за промяната на цялостната среда и подхода към децата.

 • Кога ще вложите средствата, които са дарени и кога ще направите обявяването на отделението?

  Вземайки предвид набраната сума от клиентите и получените кандидатури на сайта, експертно жури от фондация „За доброто“ ще оцени кандидатурите, подадени през формата за кандидатстване в сайта на фондацията, в периода от 20 февруари до 20 март 2023 г. В същия период, екипът ще посети на място селектираните отделения, които са изпълнили първоначалните критерии, за да избере бенефициента на кампанията „Свързва ни доброто – Дари за децата и А1 ще удвои сумата“ на А1 и фондация „За Доброто“. Повече за избора на отделение, което ще бъде обновено, можете да научите тук. Събраните средства ще бъдат вложени през 2024 година, за да може до 2025 година да завърши обновяването на избраното отделение.

 • Как и кой ще избере отделението, което ще бъде обновено?

  През месец март 2024 г., след като е ясна набраната сума, базирана на дарените средства, направени през Моят А1 от клиенти, заедно с удвоената сума, както и с евентуално допълнената сума от А1, експертен екип от фондация „За доброто“ ще оцени постъпилите кандидатури от болниците през формата в техния сайт и ще идентифицира най-подходящото отделение „Светулка“, което да бъде бенефициент по настоящата съвместна кампания. Екипът на „За доброто“ ще оценява кандидатурите според предварително обявените критерии в страницата на проекта, като за целта ще селектира отделенията и ще ги посети на място. Едно от тях ще премине през пълна промяна – ще бъде осигурено модерно медицинско оборудване, материалната база ще бъде подновена и обогатена с терапевтични рисунки. Приятелската среда е основа за създаването на ново лечебно емоционално пространство, в чийто център е поставено детето - пациент. Затова и фондацията ще работи за промяната на цялостната среда и подхода към децата.

 • Защо А1 подкрепя проект „Светулка“?

  А1 има дългогодишни традиции в подкрепата на значими социални каузи. Като част от социалния аспект на нашата ESG стратегия, ние инвестираме в развитието на дигиталното образование, културата, спорта и местните общности. Поставяме хората в центъра на всичко, което правим, като подкрепяме различни уязвими групи в обществото и преди всичко децата. Тази Коледа отново подкрепяме детското здравеопазване, защото вярваме, че то е кауза. Споделяме виждането на фондация „Светулка“, че промяната в детските отделения означава промяна не само в материалната, но и емоционалната среда. Заедно искаме да променим отношенията и средата на болнично лечение, да поставим в центъра детето и неговия най-добър интерес по най-високите стандарти.

 • Съществуват ли други съвместни проекти на А1 и фондация „За доброто“?

  През ноември – декември 2022 г. по време на кампанията „Закръгляме в полза на доброто“ за всяко плащане на сметка през Моят А1 компанията закръгляше сумата до кръгъл лев за своя сметка в полза на проект „Светулка“. Това беше първата съвместна кампания на А1 и фондация „За доброто“, когато благодарение на всички направени плащания през Моят А1 събрахме сумата от 85 000 лв. След края на кампанията А1 дари цялата сума за обновяване на материалната база и развитие на емоционалната среда в детското отделение на „Многопрофилна болница за активно лечение – Карнобат“. Фондацията вече има готов и одобрен от болницата проект „Градината на баба“. за реновиране на отделението, което годишно обслужва 600 деца. Повече за проекта може да намерите в тази страница на фондация „За доброто“, както и в съобщението до медиите. Очаква се проектът да бъде напълно завършен през 2024 г., когато обновеното детско отделение ще започне да приема малки пациенти.

 • Какво представлява проект „Светулка“, има ли вече детски отделения „Светулка“?

  Проектите „Светулка“ са индивидуални за всяко детско болнично отделение – с необходимото медицинско оборудване и с приказен свят, в който децата се чувстват по-добре, учат, играят и остават социализирани. В обновяването на всяко отделение се включват стотици доброволци, а средствата са осигурени от дарители. Вече има отделения „Светулка“ в Айтос и Силистра, тече преобразяването на детските отделения във Велико Търново и Ловеч, а по одобрения проект за отделението в болницата в Карнобат започва да се работи в края на настоящата година, като работата на терен там се очаква да приключи в средата на 2024 година.Повече за проектите „Светулка“, които са вече реализирани или където подобренията са в ход, може да видите тук.

 • Какво цели всеки проект „Светулка“?

  Целите на всеки реализиран проект „Светулка“ са: 1. Педиатричните кабинети, стаи и отделения да не приличат на болница. 2. Децата да останат социално активни в персонализирани пространства, в които има място и за забавление. 3. Отделенията да бъдат дооборудвани с нужната специфична медицинска апаратура за лечение на децата, а наличната да бъде подновена с по-модерна. 4. Лекарите и медиците да бъдат обучени да обясняват манипулациите и да успокояват страховете на децата по разбираем за тях. 5. Родителите да са информирани правилно към кого да се обръщат при нужда. 6. Да се създадат нови отношения на разбиране и сътрудничество между медиците, децата пациенти и родителите им.

 • Коя е фондация „За доброто“?

  Фондация „За доброто“ започва своята дейност като неформална гражданска инициатива „Проект #ЗаДоброто“ през 2019 г., а от края на 2020 г. е регистрирана като неправителствена организация в обществена полза. Нейната мисия е качествено детско здравеопазване. Проект „Светулка“ надгражда натрупания опит на фондацията в подобряването на материалните условия в педиатричните отделения с цялостна промяна на средата и подходите за лечение, основани на емпатия и грижа за физическото, но и за емоционалното състояние на децата. Повече за организацията и проекта, можете да научите на тази страница.